Nezisková organizácia
Alzheimerova choroba

Tri ochranné faktory Alzheimerovej choroby

Pre peknú pleť by mal človek prijímať veľké množstvo tekutín, nepreháňať to so slniečkom a jesť zdravo, ale čo sa dá urobiť v boji proti Alzheimerovej chorobe ?

Vyššie vzdelanie a stály tréning pamäti

Vyššie vzdelanie je jedným z faktorov priamo ovplyvňujúcich výskyt Alzheimerovej choroby. Vzdelanie si ale nemýľme s intelektom, pretože tu ide o cielené vykonávanie činnosti zameranej na ,,tréning mozgu‘‘. Preto nezáleží na tom, či momentálne študujete alebo vo voľnom čase lúštite sudoku, čítate, či sa aktívne zaujímate o určitú problematiku. Všetky tieto činnosti podporujú funkciu mozgu a preto sú jednoznačnou jednotkou v ochranne pred Alzheimerovou chorobou.

Vitamíny E, C a B

Zdravý životný štýl je základom pre zdravý a dlhotrvajúci život. Zdravá strava na čele zoznamu správneho životného štýlu tak dokáže zabrániť vzniku mnohých chorôb, prípadne oddialiť ich nástup. Vitamíny E, C a B fungujú ako skvelé ochranné faktory proti Alzheimerovej chorobe.

Vitamín E úzko spájaný s regeneráciou buniek je vynikajúcim antioxidantom, pomáha pri únave a zvyšuje celkovú fyzickú výkonnosť. Je vynikajúcim pomocníkom pri hojení rán a predchádza srdcovo-cievnym chorobám či rakovine.

Nachádza sa v ovocí a zelenine – špenáte, brokolici či v mangu, lieskových orechoch, arašidoch, ale aj v morských plodoch a rybách.

Vitamín C je jedným z najznámejších vitamínov vôbec. Je bežne dostupný a veľmi rozšírený, jeho blahodarné účinky ale nie sú ani zďaleka tak známe. Je výborným doplnkom stravy pri zápalových ochoreniach, pri rekonvalescencii, anémii či prílišnom tlaku na imunitu. Chráni organizmus pred záťažou ťažkými kovmi, zvyšuje obranyschopnosť organizmu a celkovo pôsobí veľmi pozitívne na organizmus.

Nájdeme ho najmä v ovocí, ako napr. ananáse, citróne, banáne, v brusniciach či v egrešoch a jablkách. Ak nie ste fanúšikom ovoci,a tak vás určite zaujmú artičoky, brokolica, cibuľa či cesnak.

Všetky vitamíny skupiny B sú pre náš organizmus potrebné. Pri prevencií Alzheimerovej choroby sú asi najzaujímavejšími Vitamín B1 a B12. B1 totiž podporuje normálnu funkciu nervového systému a dokonca znižuje ,,level stresu‘‘. Vitamín B 12 spolupracuje na správnej produkcii červených krviniek a podieľa sa i na regulovaní a udržiavaní zdravého centrálneho nervového systému, ktorý predstavuje mozog a miecha.

Vitamín B1 sa nachádza vo fazuli, v špenáte, kapuste, slnečnicových semenách i v bravčovom mäse. Vitamín B 12 nájdeme prevažne v potravinách živočíšneho pôvodu. V kuracom, bravčovom a hovädzom mäse, ale aj v rybách či mušliach.

Nesteroidné antireumatiká

Je dokázané, že pravidelné požívanie nesteroidných antireumatík pomáha v prevencií voči Alzheimerovej chorobe. Pri tejto kategórii Vám ale odporúčame poradiť sa so svoji ošetrujúcim lekárom, keďže ide o lieky.

Zdroje: Vitamín E, Vitamín C, Vitamín B, http://www.alzheimer.sk/informacie/alzheimerova-choroba/o-alzheimerovej-chorobe.aspx

Zdroje obrázkov: https://pixabay.com/sk/photos/ruky-star%C3%BD-typiz%C3%A1cia-notebook-545394/,https://pixabay.com/sk/photos/star%C3%A1-%C5%BEena-babi%C4%8Dka-z%C3%A1hrada-jablko-3503684/